Cuadro de texto:   Retorn a 1714
Cuadro de texto: Què és Retorn a 1714 ?
Cuadro de texto: Retorn a 1714. Festa Barroca de Moià, va celebrar-se per primera vegada l’any 2001. El seu objectiu principal és donar a conèixer, per mitjà dels diferents elements que la configuren i d’una manera festiva, lúdica i participativa, la figura de Rafel Casanova i Comes, darrer Conseller en Cap i defensor de Barcelona durant el setge de 1714 (Moià, ap.1660 – Sant Boi de Llobregat, 1743), els fets de la Guerra de Successió i la vida quotidiana i la societat dels primers anys del segle XVIII.
Cuadro de texto: Quan se celebra i on ?
Cuadro de texto: Qui ho organitza ?
Cuadro de texto: Què podem trobar-hi ?
Cuadro de texto: Tradicionalment la festa se celebra el cap de setmana més proper a l’Onze de Setembre, donant preferència a l’anterior sobre el posterior. Per l’any 2012 està prevista per els dies 8 i 9 de setembre.


La festa se celebra a la Plaça Major, davant la Casa Natal de Rafel Casanova, l’església parroquial i els carrers adjacents del nucli antic de Moià.
Cuadro de texto: La organització de la festa recau en l’Ajuntament de Moià i el Patronat de Museus de Moià. Es compta amb la col·laboració desinteressada de diferents entitats moianeses i particulars. Col·la-boren també la Generalitat de Catalunya, el Museu d’Història de Catalunya i la Diputació de Barcelona. L’organització de la festa mobilitza de forma directa unes 40 persones, a més de les 50 que participen com actors.

Altres activitats

 

S’organitzen també activitats complementàries o d’entreteniment que poden variar d’una edició a l’altra com ara presentació d’algun llibre relacionat amb la temàtica de la festa, petites actuacions de música tradicional dins el recinte, un concurs de dibuix infantil sobre la mateixa festa, visites guiades a la casa natal de Rafel Casanova, etc...

Cuadro de texto: La festa la configuren tota una sèrie d’elements que es troben situats dins del recinte del casc antic de Moià emmarcats per la Plaça de Can Rocafort i la Plaça Major. Adquireix forma de mercat de principis del segle XVIII, que actua com a nexe d’unió dels diferents elements que la configuren.

Representacions teatrals

 

Prenent com a fil conductor la persona de Rafel Casanova i Comes, i utilitzant també com a referència els successos dels darrers moments de la Guerra de Successió es representen diferents escenes teatrals. Els guions s’han confeccionat seguint el més fidelment possible els esdeveniments històrics que es relaten, prenent-se únicament petites llicències a fi de donar agilitat i teatralitat a les escenes.

Homenatge a un personatge destacat de la Guerra de Successió.

 

Activitat iniciada en l’edició de 2007. Anualment, i fins la data de 2014 es preveu retre un petit homenatge a una personalitat destacada de la Guerra de Successió. L’any 2012 el personatge homenatjat serà el general Josep Moragues i Mas

Mercat de productes artesans i demostracions d’oficis antics

 

En l’espai de la Plaça i carrers adjacents es presenta una mostra de productes artesans i oficis que podien trobar-se a la Catalunya del segle XVIII  com ara ferrers, fusters, picapedrers, cadiraires, teixidores i filadores, etc...

Tallers participatius

 

Conjunt d’activitats destinades especialment a la participació dels infants i relacionats amb la temàtica de la festa. Se’n organitzen aproximada-ment una quinzena. També hi ha un apartat de jocs tradicionals en que persones grans del poble els ensenyen als nens. Un apartat tradicional son les passejades en ruc per als infants.

Espai de trobada de Museus i entitats

 

Espai de participació i difusió destinat a Museus que entre els seus fons disposin de col·leccions rellevants sobre la temàtica de la Guerra de Successió o la Catalunya del segle XVIII en totes les vessants i també d’entitats relacionades amb aquesta temàtica. Aquest espai pretén ser també un punt de relació i coneixement entre els ma-teixos museus i de difusió d’aquestes institucions al públic en general.